COPD

COPD

Waarom sporten bij COPD?

Iemand met COPD wordt niet meer beter. Het is een chronische ziekte en de beschadiging is niet te herstellen. Een goede behandeling en leefstijl kan wel bijdragen aan een minder snelle achteruitgang. Ook de kwaliteit van leven verbetert met een actieve leefstijl. Het zorgt voor minder benauwdheid, meer uithoudingsvermogen en een grotere belastbaarheid. Sporten en bewegen zal het verloop positief beïnvloeden.


Aan o.a. de volgende doelstellingen zal worden gewerkt:

  • Verminderen van de kortademigheid
  • Vergroten van het uithoudingsvermogen
  • Ademhaling
  • Meer inzicht in de ziekte en een beter zelfvertrouwen
  • Plezier in bewegen verkrijgen

Hoe ziet een behandeling er uit?

Het programma

  • Individuele intake met testen en vragenlijsten
  • 2x per week een uur trainen in groepsverband. Hierbij wordt er aandacht besteed aan conditietraining, krachttraining en algehele mobiliteit


Samen sporten

Het bewegen in een groep heeft een aantal voordelen. Zo kunt u elkaar motiveren en stimuleren. Daarnaast komt u in contact met lotgenoten. Het programma is zo gemaakt dat het voor iedereen mogelijk is om mee te doen op eigen niveau. We werken met groepen van maximaal 10 personen, zodat er voldoende individuele aandacht is. U traint altijd onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Vergoeding

Voor mensen met COPD geldt dat je fysiotherapie en oefentherapie vanuit de basisverzekering vergoed krijgt vanaf de eerste behandeling als je COPD met Gold stadium 2 of hoger hebt. Het aantal behandelingen dat je krijgt hangt af van de categorie waarin je bent ingedeeld en of je in het eerste behandeljaar zit of in de onderhoudsfase (vanaf het 2e jaar en verder). Je kunt je behandelend fysiotherapeut of arts vragen in welke categorie (A, B1, B2, C, D) je valt. Dat wil niet zeggen dat je altijd in dezelfde categorie blijft. Dit kan veranderen afhankelijk van het verloop van je COPD. Je hebt een verwijzing nodig en elk jaar moet je het eigen risico betalen.

Share by: